Medtem ko je navadni česen že star znanec pa v zadnjem času postaja čedalje bolj prepoznaven in priljubljen črni česen.



Prihaja iz Koreje in raziskave so pokazale njegove neverjetne učinke na zdravje. Črni česen ni posebna vrsta česna, temveč gre za navadni beli česen, katerega cele stroke 'fermentirajo' v posebnih, strogo nadzorovanih pogojih z ustrezno stopnjo vlažnosti in temperature. Ta postopek poteka 30 dni in brez kakršnihkoli dodatkov, konzervansov ipd. Ko je postopek fermentacije končan, stroke pustijo, da v čisti sobi oksidirajo natanko 45 dni.

S tem, ko se svež in hrustljav beli česen spremeni v žvečljivega, aromatičnega črnega, pa se skorajda popolnoma spremeni tudi njegova sestava. Vsebuje zelo malo aliina, a osupljivo veliko ostalih antioksidantov. Črni česen zmanjšuje velikost tumorjev še učinkoviteje kot beli, vsebuje pa tudi kar dvakrat toliko antioksidantov. Medtem, ko je črni česen veliko učinkovitejši za določene bolezni, je sveži beli za druge, saj sveže strti beli vsebuje alicin, medtem koga črni skorajda nič. Tako v primerih infekcij boljša izbira beli česen, saj je alicin temeljna sestavina, ki se bori proti njim.