Ko je danski prašičji rejec Ib Pedersen prvič opazil nenaden porast deformacij in smrti v svoji čredi, se je odločil preveriti, kaj je v hrani, ki jo daje prašičem. In kar je odkril, potrjuje, kar nakazuje naraščajoče število dokazov; to je, da so gensko spremenjeni organizmi (GSO) v živilski krmi odgovorni za naraščajoče število smrti, abnormalnosti, spontanih splavov in prirojenih napak tako pri prašičih kot tudi govedu.Pri 13 tisoč glavah prašičev Pedersen ve, kako jih rediti, kot tudi kaj je normalno, kar se tiče njihovega zdravja, zato je tudi postal pozoren, ko je nadpovprečno število prašičev začelo dobivati čudne bolezni. Poleg zmanjšanega števila rojstev novih prašičkov, jih je bilo tudi čedalje več rojenih z nenavadnimi defekti kot so okvare hrbtenice, deformacije udov ipd., čedalje več prašičev pa je tudi umiralo."Ko sem uporabljal GS hrano, sem videl simptome napenjanja, želodčnih razjed, veliko driske, prašiče, rojene z nenavadnimi defekti. Ko sem hrano zamenjal za naravno, ne gensko spremenjeno, so se težave prenehale, nekatere celo v nekaj dneh," je Pedersen razložil ekologu Andrewu Wasleyu, ki je opravil poglobljeno preiskavo o povezavi med GSO in zdravjem živali.

Zamenjava hrane za ne gensko spremenjeno zmanjša stroške in poveča dobiček

Pedersenov primer pa seveda ni redka izjema, saj živinorejci po celem svetu poročajo o čedalje več boleznih in smrtih svojih red, povezanih s hranjenjem z gensko spremenjeno krmo. Še zlasti problematična je hrana Roundup Ready soybeans zloglasnega Monsanta, saj je prepojena s strupenim herbicidom glyphosate, za katerega so že neštete študije pokazale, da povzroča prirojene defekte, moti delovanje hormonov in mnoge druge težave. Kmetje, ki so ukinili GS hrano, poročajo o izjemni izboljšavi zdravstvenega stanja svojih živali, dolgoročno pa jim je to tudi prihranilo denar, saj so bile živali bolj zdrave, temveč tudi bolj produktivne in bolje so se množile.

Mnogi nimajo izbire

Ne glede na to, da v Evropi vlada splošen odpor do GSO, se gensko nespremenjeno krmo čedalje težje dobi, saj korporacije kot je Monsanto dominirajo na trgu semen. "Prava nočna mora je dobiti gensko nespremenjeno hrano. Proizvajalci krme odlopčajo in kontrolirajo, kaj je na voljo v prodaji," je obupano povedal eden izmed upravljavcev trgovine s krmo za živali v Veliki Britaniji.