Ena izmed najboljših in preverjeno učinkovitih sestavin za zmanjševanje apetita in hujšanje je glukomanan.Glukomanan je vodotopni polisaharid, ki je dietna vlaknina. Je popolnoma naravna vlaknina, pridobljena in korenine rastline azijski konjak (Amorphophallus konjac), zato ga lahko zasledite tudi pod imenom ' Konjac fibre'. Na Japonskem glukomanan že stoletja uporabljajo za zgoščevanje jedi in kot gelirni agent.

Kako deluje?

Glukomanan vsebuje izključno za vlaknine, nobenih ogljikovih hidratov ali maščob in je skoraj brez kalorij. V vodi se močno napne in poveča svojo prostornino celo do petdesetkrat, zato je idealen pripomoček za zmanjševanje apetita pri hujšanju, saj ustvari izjemno močan občutek sitosti, če se ga zaužije dovolj in ob tem spije veliko vode (vsaj 3 do 5 dl). Po mnenju dr. Oz-a, ki je eden največjih poznavalcev prehranskih dopolnil za pomoč pri hujšanju na svetu, je glukomanan ena najboljših sestavin za zmanjševanje lakote in ustvarjanje občutka sitosti.

Raziskave

Delovanje glukomanana pa je potrdila tudi raziskava, objavljena v medicinski reviji British Journal of Nutrition. V tej dvojno slepi randomizirani raziskavi so udeleženci uživali glukomanan s še eno vrsto vlaknine in v 16 tednih shujšali za 4,5 kg, medtem ko je kontrolna skupina, ki je jemala placebo, izgubila le 0,77 kilograma. V drugi raziskavi so udeleženci, ki so uživali prehransko dopolnilo glukomanan, shujšali 2,3 kg, čeprav niso spremenili načina prehranjevanja ali se začeli gibati.

Pozitiven vpliv na zdravje

Glukomanan ima torej naslednje pozitivne vplive na naše zdravje oz. hujšanje:

 - Zmanjšuje apetit
 - Daje občutek sitosti
 - Znižuje slab holesterol
 - Znižuje trigliceride v krvi
 - Izboljšuje prebavo
 - Omogoča lažje odvajanje
 - Uravnava krvni sladkor
 - Uravnava krvni tlak

Kako se ga uporablja?

Glukomanan je naravna, čista vlaknina brez kemikalij in stranskih učinkov, kakršna imajo zdravila, prav tako ne vsebuje škodljivih dodatkov. Uživa se ga tako, da se 1 uro do pol ure pred obrokom ustrezno količino kapsul popije z zadostno količino vode; vsaj 3 dl, še bolje pa kar 0,5 l. Če se poleg ne spije dovolj vode, ne bo želenega učinka, saj se vlaknine ne bodo dovolj napele, poleg tega pa lahko tudi zapre črevesje zaradi prevelike gostote in tako doseže nasprotni učinek in prebavo poslabša.