Eden izmed najpomembnejših vplivov omega-3 maščob na zdravje in počutje pa je tudi njihovo antidepresivno delovanje.Raziskava je pokazala, da je redno uživanje omega-3 maščob v obliki prehranskih dopolnil pri pacientih s hujšimi oblikami depresije stanje močno izboljša. Gre za največjo raziskavo doslej, ki je pokazala ugodne vplive omega-3 maščob za zdravljenje depresije. Učinkovitost omega-3 je tako dobra, da je celo primerljiva s konvencionalnim 'zdravljenjem' depresije. Štiri leta so spremljali 432 moških pacientov s hudo depresijo. Polovica jih je 8 tednov prejemala 3 kapsule omega-3 maščob na dan, druga polovica pa je jemala 3 na videz identične kapsule, ki pa niso vsebovale omega-3 maščob, temveč so bile placebo (sončnično olje, odišavljeno z ribjim oljem).

V nasprotju s kliničnimi raziskavami, ki so izvedene tako, da se ugotovi učinkovitost antidepresivov, je bilo v to raziskavo vključen visok delež pacientov s kompleksnimi in težko obvladljivimi psihičnimi stanji, med njimi pacienti, ki se niso odzvali na konvencionalno 'zdravljenje' z antidepresivi in tudi pacienti, ki so imeli težave z anksioznostjo. Raziskovalci so namreč želeli ugotoviti dejanske vplive jemanja omega-3 maščob na širši profil uporabnikov kot zgolj ambulantno obravnavane.

Epidemiološke in nevrobiološke raziskave so pokazale, da pomanjkanje večkrat nenasičenih maščobnih kislin omega-3 lahko vodi v psihološke motnje, med njimi depresijo. Več kliničnih študij je že pokazalo, da jemanje omega-3 maščob izboljša simptome depresije med pacienti, ki se ne odzovejo na klasično 'zdravljenje' z antidepresivi.