Uživanje mesa ima katastrofalne posledice tako na zdravje ljudi kot tudi okolje, najhuje pa je, da z živalmi v klasični reji ravnajo izjemno kruto.



V članku z naslovom ' The Sustainability Challenges of our Meat and Dairy Diets', objavljenem v publikaciji 'Environment: Science and Policy for Sustainable Development' so strokovnjaki poudarili, da je povpraševanje po mesnih izdelkih v zadnjih desetletjih nenormalno poskočilo – to pa prinaša katastrofalne posledice na zdravje ljudi, okolje in prinaša neizmerno trpljenje stotinam tisočim živalim. Avtorja članka, Susanne Stoll-Kleemann in Tim O'Riordan, sta nadaljevala, da če se to ne bo ustavilo, bo uživanje mesa in mesnih ter mleka in mlečnih izdelkov privedlo do izumrtja številnih živih bitij na zemlji, hude klimatske spremembe, revščino in celo svetovnega socialnega kolapsa, saj podjetja, ki vzrejajo živali in predelujejo meso, kontinuirano izpodrivajo majhne kmetovalce, ki živali vzrejajo na okolju in živalim prijaznejši način, ti pa posledično propadajo.

Dodala sta še: "Pomembna splošna informacija tega strokovnega članka je, da ima živinoreja tako močne in daljnosežne posledice na okolje, družbo in zdravje, da bi moral biti spremenjen način prehranjevanja ena najpomembnejših političnih tem v razvitem svetu ." Skratka, začeti se je treba truditi, da se zmanjša uživanje mesnih in mlečnih izdelkov, v nasprotnem primeru bo to imelo katastrofalne posledice tako za ljudi in naš planet in to v ne tako oddaljeni prihodnosti, kot se morda večini zdi.

Več o tem si lahko preberete na naslednjih povezavah:

Priporočamo tudi ogled filma Food Inc.