Poleg antioksidativnega in shujševalnega učinka zelena kava tudi znižuje krvni sladkor.Znanstveniki so postregli s podatki nove raziskave, ki je pokazala še en pozitiven učinek zelene kave na naše zdravje; in sicer poleg izjemnega antioksidativnega in shujševalnega delovanja tudi uravnava krvni sladkor, kadar je le-ta povišan, še zlasti pri diabetesu tipa 2.

Zelena kava, ki je dostopna v obliki prehranskega dopolnila, namreč vsebuje klorogensko kislino, ki vpliva na hujšanje in zniževanje povišanega krvnega sladkorja. Diabetes tipa 2, ki je dandanes v razvitem svetu najpogostejša vrsta diabetesa, postaja velik problem svetovnih razsežnosti. Pri tej, z nezdravim življenjskim slogom pridelani bolezni, trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina ali pa so celice odporne na inzulin. To vodi v povišanje sladkorja v krvi, kar lahko pripelje do srčnega infarkta, možganske kapi in mnogih drugih zdravstvenih težav.

Diabetes tipa 2 se večinoma zdravi z zdravili, ki spodbujajo izločanje inzulina ali zmanjšujejo inzulinsko rezistenco – a popolnoma naravne kapsule ekstrakta zelene kave predstavljajo naravno in neškodljivo alternativo, ki ima tudi pozitivne učinke na zdravje in hkrati še pomaga pri hujšanju. Seveda pa je treba uživati nepražena, zelena zrna kave, kajti praženje klorogensko kislino uniči.