Čeprav ljudje večinoma poznajo koristi navadnega belega česna, črni česen ni nič novega. Odkrili so ga pred približno 5000 leti v Aziji.

Črni česen je fermentiran beli česen. Danes ga proizvajajo v posebnih komorah pri visoki temperaturi in vlažnosti. To, da česen v takšnih pogojih porjavi, je naravno, in je posledica reorganizacije aminokislin in sladkorjev.

Med fermentacijo črni česen izgubi svojo naravno barvo, okus in aromo, pridobi pa dodatne zdravju koristne lastnosti. Postane bogat vir aminokislin, ki lahko vplivajo na številne procese v organizmu.

Kako vam lahko koristi črni česen?

  1. Antioksidativne lastnosti: Črni česen vsebuje veliko antioksidantov, vključno s polifenoli in flavonoidi. Antioksidanti pomagajo nevtralizirati proste radikale v telesu, ki lahko prispevajo k oksidativnemu stresu in različnim zdravstvenim težavam.
  2. Protivnetno delovanje: Antioksidanti v črnem česnu imajo protivnetne lastnosti in pomagajo zmanjševati vnetne procese v telesu. Kronični vnetni procesi so povezani z različnimi zdravstvenimi težavami, vključno z boleznimi srca in artritisom.
  3. Zdravje srca: Nekatere študije kažejo, da ima lahko črni česen pozitivne učinke na srce in ožilje, vključno z možnostjo zmanjšanja ravni holesterola in podpore splošnemu zdravju srca. Pomaga lahko izboljšati lipidne profile in zmanjšati dejavnike tveganja, povezane z boleznimi srca in ožilja.
  4. Podpora imunskega sistema: Zaradi vsebnosti antioksidantov lahko črni česen podpira imunski sistem. Antioksidanti pomagajo ščititi imunske celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.
  5. Preprečevanje raka: V nekaterih študijah so ugotovili zaviralne učinke na rast nekaterih rakavih celic, čeprav je na tem področju potrebnih več raziskav.
  6. Uravnavanje sladkorja v krvi: Obstaja več dokazov, da lahko črni česen pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, zaradi česar je lahko koristen za posameznike s sladkorno boleznijo ali tiste, pri katerih obstaja tveganje za razvoj te bolezni.
  7. Zaščita jeter: Črni česen so preučevali zaradi možnosti zaščite jeter pred poškodbami, ki jih povzroča oksidativni stres. Lahko ima hepatoprotektivne učinke.
  8. Izboljšana prebava: Nekateri menijo, da lahko črni česen pomaga pri prebavi. Proces fermentacije lahko spremeni sestavo spojin v česnu, zaradi česar je lahko blažji za prebavni sistem.

 

V primerjavi z belim česnom človeški organizem lažje absorbira hranilne snovi, ki jih vsebuje črni česen. Fermentirani česen ima tudi večjo koncentracijo antioksidantov, na primer nekajkrat več S-alilcisteina (SAC).

Be the first to review “OstroVit Črni česen VEGE, 90 kapsul”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Reviews

There are no reviews yet.

ŽE OD 11,90 EUR

Podpira kognitivne funkcije, zmanjša utrujenost ter daje energijo!
Izdelek je bil uspešno dodan v košarico!